“Çin sarımsağı”
Artıq qışa az qalıb. Qışın özü ilə bərabər gətirdiyi
xəstəliklərin əsas dərmanı isə soğan və
sarımsaqdır. Soyuq qış günlərində yeməkləri onlarsız təsəvvür etmək mümükün
deyil. Lakin son zamanlar marketlərdə və bazarlarda yerli sarımsaq demək olar
ki, yoxa çıxıb. Bunun əvəzində isə xaricdən, xüsusilə Çindən, İrandan və digər
ölkələrdən gətirilən sarımsaqlar vitrinləri bəzəyir.
Yəqin ki, son dövrlərdə marketlərdə Çindən gətirilən
iri sarımsaqların siz də şahidi olmusunuz. Bəs görəsən qiymətləri fantastik həddə
baha, görüntüsü, forması ənənəvi olmayan bu sarımsaqların keyfiyyəti necədir?
Bu sarımsaqların insan orqanizminə hansısa mənfi təsiri varmı? Ümumiyyətlə, ölkədə
sarımsaq tədarükü kifayət qədər deyilmi ki, Çindən sarımsaq idxal olunur?..
Əməkdar
kənd təsərrüfatı işçisi Çingiz Fərəcov deyir ki, Azərbaycanda sarımsağa böyük tələbat
var: "Respublikada sarımsaqdan geniş istifadə edilir. Xüsusilə, Qazax-Tovuz
bölgələrinə xas olan yeməkləri sarımsaqsız təsəvvür etmək mümkün deyil.
Bildiyiniz kimi, sarımsağın həm də orqanizmə böyük faydası var. Ona görə də
sarımsağa tələbat böyükdür. Lakin marketlərdə sarımsağın qiyməti çox bahadır.
Bir sıra iri supermarketlərdə sarımsağın bir kiloqramının qiyməti təqribən 10
manatdır. Əslində sarımsağın qiymətinin bu qədər baha olması ilk dəfə rastlanan
bir haldır. Ölkəyə əsasən İrandan və Çindən sarımsaq idxal olunur ki, həmin məhsulların
keyfiyyəti çox yüksəkdir. Xüsusilə Çindən gətirilən sarımsaqlara bu gün əhali
daha çox üstünlük verir. Bunun əsas səbəblərindən biri də Çin sarımsaqlarının
qoxusunun olmamasıdır. Bu gün bir çox dünya ölkələrində, o cümlədən Yaponiya və
Çində qoxusuz sarımsaqlar istehsal edilir ki, bu sarımsaqlar insanlar tərəfindən
çox yaxşı qarşılanır. Lakin yenə də qeyd edim ki, əsas problem sarımsağın qiymətinin
çox baha olmağıdır”.
Ekspert Azərbycanda yetişdirilən sarımsağın daha
keyfiyyətli olduğunu vurğuladı: "Əvvəllər İsmayıllı rayonunun İvanovka kəndi 2
min tona yaxın sarımsaq istehsal edə bilirdi. Lakin keçən il havaların həddindən
artıq quraqlıq olması sarımsağın inkişafına imkan vermədi. Ümumiyyətlə Azərbaycanda
bu sahəyə diqqət bir o qədər də yüksək səviyyədə deyil. Ayrı-ayrı iş adamları,
fermer təsərrüfatları sarımsaq istehsalı ilə məşğul olmurlar. Kənd Təsərrüfatı
və İqtisadiyyat nazirliklərinin əməkdaşları yerlərdə bu sahəyə diqqəti daha da
artırmalıdırlar. Bunun üçün həm də sahibkarlar arasında geniş təbliğat işi
aparılmalıdır. Hesab edirəm ki, tələbat xeyli artdığına görə, 2017-ci ildə bu
sahəyə xüsusi diqqət ayrılacaq. Sarımsaq əkini hər il oktyabrın 20-25-də aparılır.
Bəzən əkin noyabr ayının 10-a kimi də davam edir. Məhsul isə iyun ayının əvvəllərində
yığılır. Bazarda yerli sarımsaq bol olarsa, qiymətlər də bu qədər baha olmaz. Həm
də satışda yerli məhsul olarsa, niyə İrandan və Çindən ölkəyə sarımsaq gətirilsin
ki?”
Kənd
Təsərrüfatı Nazirliyinin Bitkiçilik şöbəsinin müdiri İmran Cümşüdov mövzu ilə bağlı qəzetimizə statistik rəqəmləri
açıqladı: "Respublikada 2015-ci ildə 2378 hektar sahədə sarımsaq əkini həyata
keçirilib. Bütövlükdə isə həmin sahələrdən 20794 ton məhsul əldə olunub. Bu da
təqribən hər hektardan 87 sentner məhsul əldə olunması deməkdir. Sarımsaq Azərbaycan
iqlimi üçün xarakterik olan bir bitkidir. Respublikamızın bir çox bölgələrində,
Aran iqtisadi zonasında, Dağlıq-Şirvanda, Quba-Xaçmaz bölgələrində geniş ərazilərdə
bu bitki əkilir”.
İ.Cümşüdov Çindən gətirilən sarımsaq məsələsinə də
münasibət bildirdi: "Bu gün ölkədə açıq bazar iqtisadiyyatı hökm sürür. Azərbaycandan
digər ölklərə məhsul ixrac edildiyi kimi, bir çox xarici ölkələrdən də respublikamıza
kənd təsərrüfatı məhsulları gətirilir. Qeyd edim ki, ölkəyə sarımsaq adətən müəyyən
mövsümdə gətirilir. Bu gün hər şeyi bazar özü tənzimləyir. Lakin yerli istehsal
məhsulları xaricdən gətirilən məhsullarla müqayisədə həm ekoloji, həm də
keyfiyyət baxımından çox üstündür. Biz fermerlərə və sahibkarlara da tövsiyə
edirik ki, yerli məhsullara daha çox üstünlük verilsin. Həmçinin onlara satış təbliğinin
genişləndirilməsini söyləyirik. Çindən gətirilən sarımsaqların qiymətinin baha
olması yerli istehsalçılar üçün böyük şansdır. Onlar bundan stimul alaraq bu
sahəyə daha çox diqqət ayıra bilərlər. Fermerlər öz istiqamətlərini çoxşaxəli
etməlidirlər. Bundan başqa, fermerlər bazarı araşdırmalıdırlar ki, hansı məhsula
daha çox ehtiyac var. Belə olarsa, həm yerli bazarı təmin etmək, həm də ümumi
istehsalın həcmini artırmaq mümkün olar. Hesab edirəm ki, bu həm də sonradan
qiymətlərin ucuzlaşmasına təsir edə bilər”.
Şəbnəm
Mehdizadə