Gübrədən istifadə elmi yanaşma tələb edir
Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi
yanında Dövlət Fitosanitar Nəzarəti Xidməti Respublika Nəzarət Toksikologiya
Laboratoriyasının rəhbəri Yaqub İbrahimov Trend-ə açıqlamasında bildirib ki,
hazırda kənd təsərrüfatında, xüsusilə də düzənlik zonalarda gübrələrdən,
pestisidlərdən istifadə olunmasa, məhsul istehsal etmək qeyri-mümkündür. O qeyd
edib ki, xəstəlik törədiciləri, torpağın gücdən düşməsi kimi amillər sahibkara
qoyduğu xərci çıxarmağa imkan vermir. Ona görə də gübrələrdən, pestisidlərdən
mütləq istifadə edilir.
Y.İbrahimov, həmçinin bildirib
ki, Azərbaycanın yüksək dağlıq ərazilərində zərərvericilərin, göbələklərin
miqdarı az olduğuna görə, orada ekoloji təmiz məhsulları əkib-becərmək mümkün
olur: "Məsələn, Naxçıvan Muxtar Respublikasının yüksək dağlıq ərazilərində
pomidora, xiyara bir dəfə də dərman vurmadan məhsul istehsal edirlər. Ancaq
bizim istixanalarda və alma bağlarında məhsula bir neçə dəfə dərman vurulmasa,
onu istehsal etmək mümkün olmur".
Y.İbrahimov deyib ki, bəzən
məhsulların əkilib-becərilməsi zamanı istifadə edilən dərmanın miqdarı yol
verilən həddi ötür. Onun sözlərinə görə, əsasən, şirəli məhsullarda – üzümdə,
çiyələkdə yol verilən hədd bir sıra hallarda ötülür: "Məsələn, qarpızda da
nitratın miqdarı çox olur. Su çox toplanan məhsullarda müəyyən hədd ötüldükdə,
onun təsiri quru meyvələrə nisbətən çox hiss olunur. Sulu meyvələr bu baxımdan
daha qorxulu olur, ona görə də onlar daha ciddi yoxlanılır".
Laboratoriya rəhbəri qeyd edib
ki, məhsulların istehsalı zamanı kimyəvi maddələrdən normadan çox istifadə
edilməməsi üçün sahibkarlarla iş aparılır: "Biz texnologiyanı
yaxşılaşdırmaq, sahibkarlarımızı maarifləndirmək üçün onlara iradlarımızı
bildiririk. Onların nəzərinə çatdırırıq ki, belə hallarla qısa müddət ərzində
alıcı bazarımızı itirə bilərik. O bazar olmasa, məhsul istehsalı tamamilə
dayanacaq".
Ekoloji təmiz məhsullların əksər
ölkələrdə çox kiçik həcmdə istehsal olunduğunu deyən Y.İbrahimov qeyd edib ki,
əgər məhsul istehsalı zamanı pestisid və gübrələrdən istifadə olunursa, o,
artıq ekoloji təmiz məhsul hesab olunmur: "Sivil ölkələrdə ekoloji təmiz
məhsullar baha, ekoloji təmiz olmayan məhsullar isə ucuz qiymətə satılır. Ancaq
belə ölkələrdə ekoloji təmiz olub-olmadığı məhsulun üzərində yazılır və alıcı
məlumatlı olur".
Bəs görəsən tərkibində həddən
artıq gübrə olan məhsulun istifadəsi insan sağlamlığı üçün təhlükəlidirmi? Belə
məhsulları necə təyin edə bilərik?
Azərbaycan
Dövlət İqtisad Universitetinin dosentiQadir Bayramlınınsözlərinə görə, kənd təsərrüfatı
məhsullarında gübrənin tətbiqi əsas məsələlərdən biridir: "İnkişaf etmiş
ölkələrin əksəriyyəti öz təcrübəsində həm mineral, həm də üzvü gübrələrdən geniş
istifadə edir. Bizdə də kənd təsərrüfatı məhsullarının yetişdirilməsində gübrədən
çox istifadə edilir. Təbii ki, bu, məhsulların keyfiyyətinə ciddi təsir
göstərir. Ona görə də lazımi miqdarı
təyin etmək lazımdır. Gübrənin miqdarını təyin etmək üçün torpaq tədqiqatına
ehtiyac var. Bir ərazidə torpaq ana süxura çıxana qədər qazılır və ayrı-ayrı torpaq
qatlarından nümunələr götürülərək laboratoriyalara təqdim edilir. Laboratoriyada
torpaqda hansı mineralların az və ya çox olduğu müəyyən edilir və nəticələrə
uyğun olaraq gübrə tətbiq edilir. Düzdür, hələ sovet dövründə də Azərbaycanda
müəyyən ərazilərdə, xüsusən pambıq istehsalında gübrə normadan çox verilirdi. Ona
görə də sağlam məhsul yetişdirmək üçün bu kimi məsələlər nizama salınmalıdır.
Digər tərəfdən, gələcəkdə məhsullarımızın ixracını artırmaq istəyiriksə, məhsula
normadan artıq gübrə verilməməlidir. Məsələn, Avropa Birliyi ölkələri həm
gübrə, həm də kimyəvi preparatlardan həddən artıq istifadə edildikdə, öz
laboratoriyalarında analizlər aparır, belə məhsulların ölkəyə girişini qadağan
edirlər. Artıq ölkəmizdə bu istiqamətdə xeyli işlər görülüb. Bu ilin sonuna kimi Sumqayıtda
gübrə zavodunun işə düşəcəyi gözlənilir. Getdikcə, gübrə təminatı daha da yaxşı
olacaq, amma həmin gübrələrdən də müəyyən norma daxilində istifadə edilməlidir.
Tərkibində həddən artıq gübrə olan məhsulları laboratoriyalarda müəyyən etmək
olur. Ev şəraitində isə bunu məhsulun dadından, görüntüsündən müəyyən qədər
təyin etmək olur”.
Tibb
üzrə ekspert, professor Adil Qeybulla deyir ki, gübrə
bitkilərin inkişafı üçün çox vacibdir: "Əslində istənilən bitki torpaqdan üzvi
və qeyri-üzvi maddələri mənimsəyərək boy atır. Lakin bəzən torpağın
məhsuldarlığı yetərincə olmur. Çünki uzun müddət istifadə edilən torpaqda
mineralların sayı azalır. Ona görə də torpağın meliorasiyasına ehtiyac yaranır.
Meliorasiya işləri görməklə torpaq yenidən yararlı vəziyyətə gətirilir. Lakin yaxşı
olardı ki, bu tədbirlər məhsul yetişməzdən öncəyə qədər görülüb qurtarsın. Həddən
artıq gübrə tətbiq edilən məhsulların zoğu iri olur və görünüşcə digərlərindən
fərqlənir. Belə meyvə və tərəvəzdən istifadə etdikdə, ehtiyatlı olmaq lazımdır.
Çünki bəzən bu məhsullar insan sağlamlığı üçün təhlükə yarada bilirlər. Ümumiyyətlə,
gübrələrdən istifadə elmi yanaşma tələb edir. Torpağa gübrənin verilməsi müəyyən
texnoloji proseslərlə və qaydaları gözləməklə həyata keçirilməlidir. Bitkidə həddən
artıq gübrə toplandıqda, insan sağlamlığı üçün təhlükə yarada bilər. Amma
gübrəyə zəhər kimi yanaşmaq da düzgün deyil. Sadəcə, gübrənin miqdarı həddən
artıq olduqda, bitkinin keyfiyyətinə təsir göstərir. Yaxşı olardı ki, uşaqlara
orqanik şəkildə yetişdirilən meyvə və tərəvəz məhsulları verilsin. Orqanik
meyvə-tərəvəzlər xüsusi şəraitdə kimyəvi qatqısız yetişdirilir. Belə məhsullar
bazarlarda və marketlərdə ayrıca satılır. Onların dadı da adi qaydada
yetişdirilənlərə nisbətən daha yaxşıdır. O baxımdan, azyaşlılara belə
məhsulların verilməsi daha məqsəduyğundur”.
Şəbnəm
Mehdizadə