Məktəbliləri sağlam qidalandıraq ki...
Yaxşı təcrübəni mənimsəmək işin xeyrinə ola bilər
Məktəblilərin
qidalanmasının təşkili bütün dünyada diqqətdə olan məsələdir. Bu günlərdə qonşu
Rusiyada Təhsil Nazirliyinin təşəbbüsü ilə həyata keçirilən məktəblilərin
qidalanmasının təşkili üzrə ən yaxşı layihə müsabiqəsi də bu sıradandır.
Müsabiqəyə Rusiyanın 67 regionunun şəhər və məktəblərindən 600-dən çox ərizə
daxil olub. 2019-cu ilin sentyabrından komandalar iki mərhələdən – distant (məsafəli)
və əyani mərhələdən keçərək, ekspertlər qarşısında öz layihələrini təqdim ediblər.
Təhsil Nazirliyi, Səhiyyə Nazirliyi, İstehlakçıların Hüquqlarına Nəzarət İdarəsi,
Biotexneologiya və qidaya nəzarət üzrə səlahiyyətli orqanların mütəxəssisləri və
valideynlərdən ibarət münsiflər heyəti əsasən
sanitar normaların müşahidəsi və tövsiyəsi, məktəb bufetlərində çeşidlər, təchizatın
tələbi və s. məsələlər haqqında məlumatlar əldə edib. Həmçinin tibbi pəhriz məsələlərinə
diqqət yönəlib. Beləliklə, Təhsil Nazirliyi məktəb qidalandırmasının təşkili
praktikasının regionlar üzrə hansı səviyyədə olmasını müəyyənləşdirərək, bunun əsasında
vahid konsepsiya yaradır. Konsepsiyaya "Ərzaqla təminetməni necə qaydaya
salmalı”, "Hansı prinsiplər əsasında menyu tərtib etməli”, "Qida siyahısını necə
hazırlamalı”, "Şagirdləri isti yeməklə necə təmin etməli” və s. suallar
daxildir.
Konsepsiya hazır
olandan sonra region məktəbləri ən yaxşı məktəbin təcrübəsini mənimsəyərək,
onunla "silahlanacaq” və uşaqların naharını daha dadlı və əlçatan etməyə çalışacaq.
«Məktəblərin keyfiyyətli yeməklə təmin olunması hər bir regionun və təhsil təşkilatının
birbaşa vəzifəsidir. Nazirlik ən yaxşı praktikanın həyata keçirilməsi üzrə
monitorinqlər edir. Nəticələr ilin
sonunda alınacaq. Məktəblilərin qidalanmasının təşkili ilə bağlı ən yaxşı layihə
üzrə ümumrusiya müsabiqəsi bu sistemli işin bir hissəsidir” – deyə Rusiyanın Təhsil
Nazirliyindən bildirilib.
Nəzərə alsaq ki,
məktəblərin qida ilə təchizatı, şagirdlərin sağılam qidalanması məsələləri ölkəmizdə
də diqqət yetirilən vacib məsələlərdəndir, onda mövzunun nə qədər aktual
olduğunu anlamaq çətin deyil. Xatırladaq
ki, bir neçə il əvvəl ölkəmizin ümumtəhsil və ilk peşə təhsili müəssisələrində
uşaq və yeniyetmələrin qidalanması zamanı istifadəsinə icazə verilməyən məhsulların
siyahısı da gündəmə gəlmişdi.
Bəs hazırda vəziyyət necədir? Ümumtəhsil məktəblərində qidalanmanın təşkili
hansı səviyyədədir? Bufet və yeməkxanaların monitorinqi keçirilirmi? Menyular hansı prinsiplər
əsasınsa hazırlanır?
Nəzarət tədbirlərinin gücləndirilməsi
Bakı şəhəri üzrə Təhsil İdarəsindən"Kaspi”yə verilən məlumata görə, paytaxtdakı ümumi təhsil müəssisələrində iaşə
xidmətinin təşkilində müvafiq qaydaların tələbləri əsas götürülməklə, məktəbyaşlı
uşaqların qidalanma təhlükəsizliyi və məktəbə olan inamın möhkəmləndirilməsi əsas
amil kimi diqqət mərkəzindədir. Belə ki, təhsil müəssisələrində iaşə xidməti
Nazirlər Kabinetinin "Təhsil müəssisəsində iaşə və tibb xidmətinin təşkili
Qaydası və Normalarının təsdiq edilməsi haqqında” Qərarına, "Təhsil müəssisələrində
təhsil və tərbiyə alanların qidalanması üzrə Dövlət Standartı”na və "Təhsil müəssisələrinin
tikintisinə, maddi-texniki təchizatına dair vahid normalar, ümumi
sanitariya-gigiyena tələbləri, şagird yerləri ilə təminat normativlərinin təsdiq
edilməsi haqqında” Qərarına uyğun norma və qaydalara əsasən aparılır və daim nəzarətdə
saxlanılır: "Hazırda müvafiq qaydaların tələbləri əsas götürülməklə, bir sıra məktəblərdə
şagird və müəllimlərə isti yeməklər də təklif olunur. Məktəbin bufetinin sahəsi
və maddi-texniki bazası imkan verdiyi halda, isti yeməklər verilən təhsil müəssisələrinin
sayı artırıla bilər. Bakı şəhərində yerləşən ümumi təhsil müəssisələrində
ictimai iaşə xidmətlərinin göstərilməsi üçün nəzərdə tutulmuş bufetlərin cari vəziyyəti,
müvafiq sahələrin mövcudluğu, zəruri avadanlıq və inventarlarla təminat və qida
təhlükəsizliyi sahəsində texniki və normativ-hüquqi aktlardakı tələblərə riayət
edilməsi vəziyyətinin qiymətləndirilməsi həyata keçirilib”. Monitorinqin
keçirilməsində əsas məqsəd təhsil müəssisələrinin ictimai-iaşə obyektlərinin
istehsalat sahələrində tövsiyə olunan avadanlıqlarla təchizatının,
sanitariya-epidemioloji qaydalar və normativlərin tələblərinə uyğunluğunun
araşdırılması, aşkar edilən nöqsanlar olduğu halda, onların aradan qaldırılması
üçün tövsiyələrin verilməsi və metodiki köməkliyin göstərilməsindən ibarətdir:
"Aparılmış monitorinqlər zamanı bir sıra məktəblərdə ictimai iaşə xidmətlərinin
göstərildiyi istehsalat sahələrinin müvafiq tələblərə uyğunlaşdırılması və mütəmadi
olaraq profilaktik tədbirlərin həyata keçirilməsi üçün metodiki göstərişlər
verilib və nəzarət tədbirlərinin gücləndirilməsi üçün zəruri addımlar atılıb. Həmçinin
paytaxtın ümumi təhsil məktəblərində maarifləndirici görüşlər keçirilir.
Maarifləndirici tədbirlərin əsas məqsədi məktəblilər arasında qida təhlükəsizliyi
məsələsini təbliğ etmək və şagirdlərə qida təhlükəsizliyi vərdişlərini
aşılamaqdan ibarətdir. Görüşlərdə, mütəxəssislər tərəfindən məktəbliləri
maraqlandıran suallar cavablandırılır və şagirdlərə sağlam qidalanma ilə bağlı
maarifləndirici materiallar paylanılır”.
Təhlükəsiz qida anlayışı
Sorğumuza cavab olaraq Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentiliyinin (AQTA) İnformasiya təminatı və
innovativ həllər şöbəsindən daxil olan məlumatda bildirilir ki,
AQTA tərəfindən əhalinin təhlükəsiz qida məhsulları ilə təmin edilməsi,
gələcək nəsillərin sağlamlığının qorunması istiqamətində mütəmadi olaraq tədbirlər
həyata keçirilir.Belə ki, ötən il Bakı şəhərində yerləşən 53 ümumi təhsil
müəssisəsində ictimai iaşə xidmətlərinin göstərilməsi üçün nəzərdə tutulmuş
bufetlərin cari vəziyyəti, müvafiq sahələrin mövcudluğu, zəruri avadanlıq və
inventarlarla təminat və qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki və
normativ-hüquqi aktlardakı tələblərə riayət edilməsi vəziyyətinin qiymətləndirilməsi
məqsədi ilə monitorinqlər həyata keçirilib: "O cümlədən, profilaktik tədbirlərin həyata keçirilməsi
üçün Agentlik tərəfindən metodiki göstərişlər verilib, nəzarət tədbirlərinin
gücləndirilməsi üçün zəruri tədbirlər görülüb”. Agentliyin məlumatına görə,
2019-2020-ci tədris ilində də Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi Təhsil Nazirliyi ilə
birlikdə məktəb bufetlərində monitorinqləri davam etdirəcək, profilaktik tədbirlər
həyata keçiriləcək ki, bufetlərdə məktəblilərin təhlükəsiz qida məhsulları ilə
təmin edilməsi mümkün olsun: "Eyni zamanda, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən
reallaşdırılan "Sağlam məktəbli” layihəsi çərçivəsində yeni tədris ilində məktəblilər
arasında maarifləndirmə tədbirləri davam etdirilir. Şagirdlərlə keçirilən
görüşlərdə onlara təhlükəsiz qida anlayışı təbliğedilir, sağlam qida vərdişlərinin
aşılanması üçün zəruri məlumatlarverilir. Nəzərinizə çatdıraq ki, layihə
keçən tədris ilində respublikanın 54 bölgəsində 96ümumi təhsil müəssisəsində
həyata keçirilib.Bu il isə layihənin respublika üzrə 120 məktəbi əhatə
etməsi planlaşdırılır”.
Hər məktəbə isti qida
Məktəblərdə
qidalanmanın təşkilinə aid dünya ölkələrinin təcrübəsindən misal gətirərək Tibb Universitetinin uşaq-yeniyetmələrin
sağlamlığı və əməyin təşkili kafedrasının müdiri Şəhla Balayeva isə
bildirir ki, konsepsiyalar müxtəlif ölkələrdən asılı olaraq dəyişir: «Məsələn,
elə ölkələr var ki, məktəblərdə isti qida təşkil edirlər. Valideynlər karta pul
köçürür və uşaqlar həmin kartla qidaların içərisindən istədiyi yeməyi seçərək
pulunu ödəyirlər. Elə konsepsiya var ki, dövlət tərəfindən təşkil edilir.
Finlandiyada dövlət tərəfindən ildə pul ayrılır və isti yemək təşkil edilir.
Hollandiyada isə vəziyyət fərqlidir. Qonşu dövlətlər olsa da, orada qidanın xərci
tam olaraq ailənin üzərindədir. Sadəcə, məktəb dietoloqu tərəfindən hər bir
uşağa hansı yeməyin lazım olması ilə bağlı məsləhətlər verilir. Rusiya,
Qırğızıstan məktəblərində isə isti yemək təşkil edilir. Aztəminatlı ailələrin
qidasına dövlət pul ayırır. Qalanları isə öz hesabına həmin qidalarla
qidalanırlar. O ölkələrin məktəblərində həkimin və dietoloqun nəzarəti altında
menyular tərtib edilir. Uşaq qidalanmasında sağlam ərzaq məhsulları əsas
götürülür”. Ş.Babayeva qeyd edir ki, Azərbaycanda hansı sağlam ərzaq məhsullarından
istifadə edilməsi və hansı ərzaqların satışının qadağan olunması ilə bağlı sənədlər
Nazirlər Kabineti tərəfindən təsdiq olunub: "Ölkəmizdə elə məktəblər var ki,
uşaqlara sağlam, isti qidalar təklif edilir. Yəni uşaqlara balanslaşdırılmış qida
verilir. Bir sıra lisey və gimnaziyalar var ki, Təhsil Nazirliyinin icazəsi və
təsdiq olunmuş sənəd əsasında o təhsil ocaqlarına isti yeməklər gətirilir. Elə
məktəblər də var ki, orada yalnız hazır qidalar – peçenye, bulka və s. satılır.
Əsas, qidanın sağlam olmasıdır. Biz həkimlər məktəblərdə isti qidanın uşaqlar
üçün vacibliyi ilə bağlı məsləhətlər veririk.
Məsələn, əgər uşaq məktəbdə 4 saatdan artıq qalırsa, orada isti qida
olmalıdır». Ş.Balayeva «Sağlam təhsil, sağlam millət» layihəsi çərçivəsində Təhsil
Nazirliyinə uşaqların qidalanması üçün təxmini menyularla bağlı təkliflər
verdiklərini deyir: «Məsələn, uşaqların qidalanması üçün 10 günlük menyular
vermişik. Həmçinin məktəblərdə olanda uşaqlarla, müəllimlərlə nə cür qidalanmanın
daha düzgün olması ilə bağlı söhbətlər aparırıq. Müəllimlər də valideynlərlə
danışanda onlara bu haqda yaxşı məlumat verə bilirlər”.
Səhiyyə Nazirliyinin İctimai Səhiyyə və İslahatlar
Mərkəzinin Layihələrin əlaqələndirilməsi şöbəsinin müdiri Səbinə Babayeva qeyd etdi ki, AQTA-nın təşəbbüsü ilə məktəblilərə
süd verilməsi layihəsi nəzərdə tutulub: "Uşaqların qida rasionunda südün
birbaşa təsiri olur. Seçim etməkdə uşaqlara əsas təsiri həm də valideynlər
edir. Valideynlərlə də söhbət edib uşaqların qida rasionu ilə maraqlananda, həmişə
bizi qane edən cavablar almırdıq. İnsanları maarifləndirmək çox önəmlidir”.
Qeyd edək ki,
bizdə məktəblərdə qidalanma məsələsi hələlik monitorinqlərlə, nöqsanları aradan
qaldırmaq üçün tövsiyələrlə, ara-sıra irəli sürülən layihələrlə və bəlkə də,
qaydalar pozulduqda cərimələrlə məhdudlaşır. Amma yaxşı təcrübəni götürmək,
lazım gələrsə "oğurlmaq” işin xeyrinə ola bilər. Ən azı, bu, məktəblərin rəqabətliliyini
artırar. Ortada isə qazanan böyüyən nəsil olar. Yəni millətin gələcəyi...
Təranə Məhərrəmova