Köhnə yeməyi yeməmək, dünənki dəmi içməmək - Araşdırma
Düzgün
olmayan qidalanma tələbələrin sağlamlığına zərbə vurmaqla yanaşı, dərsi qavrama
qabiliyyətinə də mənfi təsir göstərir
Bir neçə
gün öncə üç tələbə qızın zəhərlənməsi, onlardan birinin də dünyasını dəyişməsi
ilə nəticələnən hadisəsinin səbəbi hələ ki dəqiq məlum deyil. Amma bu hadisə
özlüyündə bir neçə məsələni gündəmə gətirdi. Onlardan biri də tələbələrin
qidalanması, bu məsələyə yanaşmasıdır.
Belə ki,
adətən, universitet həyatına başlayıb, ailədən uzaq yaşayana qədər gənclərin
bir çoxunun bu kimi məsuliyyətlə üzləşmək təcrübəsi olmur. Ona görə, tələbələrin
qidalanma ilə bağlı yanlışları çox ola bilir. Yeməklərin bişirilməsi, düzgün
saxlama şəraiti, keyfiyyəti sual altında olan hazır yeməklər və s.
Maraqlıdır,
qidalanma cəhətdən tələbələr əsasən hansı səhvləri edirlər? Və qidalanma məsələsində
nələrdə diqqətli olmalıdırlar?
Dietoloq Tutu Zeynalova deyir ki, tələbələrin qidalanma ilə bağlı etdikləri
əsas səhv səhər yeməyini yeməmələri və hazır qidalardan istifadədir: "Evdən
uzaq yaşayana qədər həmişə səhər yeməyini onlar üçün valideynlər hazırlayıblar
və indi bu yemək hazır gəlməyəndə, artıq tələbələr səhərlər evdən ac çıxırlar.
Dərsə gedəndə, acırlarsa, yolda ayaqüstü nələrsə alıb yeyirlər. Səhər yeməyi
yeməməklə yanaşı, bir də mənşəyi bilinməyən hazır qidalar qəbul edirlər. Təbii
ki tələbənin həyatında bəzi hazır qidalar olur, amma onları - məsələn,
buterbrodları özləri evdə hazırlayıb aparsalar, daha sağlıqlı olar. Çöldən mənşəyi
bilinməyən qida almaqdansa, ən azı ciblərinə, çantalarına bir ovuc çərəz, yaxud
meyvə qoya bilərlər. Bu, onları daha uzun müddət tox tutar”.
Gündə bir dəfə isti yemək yeməyi unutmasınlar
T.Zeynalovanın
sözlərinə görə, tələbələr bişirdikləri yeməklərin saxlanması, istifadə müddəti
məsələsində də diqqətsiz davranmamalıdırlar: "Evdə yemək bişirib qidalanmağa
çalışan tələbələr də var, bu, çox yaxşıdır. Bəzən bir dəfə yemək bişirirlər və
bir neçə gün onunla qidalanırlar. Bu isə doğru deyil, çünki yedikləri qida təzə
olmur. Bişirilən yemək yaxşı olar ki, 24 saat ərzində yeyilsin. Bəzən bişirdikləri
yeməyi soyuducuda saxlamırlar, açıqda qalır. Bu da onların etdikləri səhvlərdən
biridir”.
Tələbələrin
bəziləri davamlı olaraq soyuq qəlyanaltılarla qidalanmağa üstünlük verirlər.
Dietoloq bilirdi ki, heç olmasa, gündə bir dəfə isti yemək qəbul edilməlidir:
"Soyuq qidanın qəbulu davamlı olmasa, yaxşı olar, Modern insanın yaşam tərzinə
baxsaq, görərik ki, tələbə olmayanlar da bəzən məcburiyyətdən soyuq nələrləsə
qidalanırlar. Əsas odur ki, doğru seçim etməyi bacarasan. "Fastfood” məkanına
getsəniz belə, orda da doğru qidanı seçmək lazımdır. Gündə bir dəfə isti yemək
yeməyi unutmasınlar”.
T.Zeynalova
deyir ki, düzgün olmayan qidalanma tələbənin performansına da təsir edir:
"Hazır qidalar insanı qısa müddət xoşbəxt edir, enerji verir. Qısa müddət sonra
biz enerji düşüşü yaşayırıq və yenidən o qidaları qəbul etmək istəyirik. Yetərincə
adi su içmirlər, hazır şirin içkiləri qəbul edirlər. Belə tələbələrdə xroniki
yorğunluq, diqqət pozğunluğu müşahidə olunur, dərsi qavrama qabiliyyəti aşağı
düşür. Buna dair elmi çalışmalar da var. Düzdür, məktəblilər üzərində aparılıb,
amma tələbələrə də şamil edə bilərik. Deməli, səhər yeməyi yeməyənlərin sosial
ortama adaptasiyası daha pis olur. Və günə bir ovuc badam yemək tələbələrin dərsi
qavrama qabiliyyətinə çox yaxşı təsir göstərir”.
80 faiz ev, 20 faiz çöl yeməyi
Dietoloq
deyir ki, düzgün olmayan qidalanma orqanizmdə tədricən müxtəlif problemlərə yol
açır: "İmmun sisteminə mənfi təsir göstərir. Yetərli qədər vitamin və
minerallar almadıqları zaman orqanizm buna reaksiya verir. Aqressivlik, dəri
solğunluğu və quruluğu, saç tökülməsi, yuxusuzluq, yaddaşsızlıq və s. problemlərə
gətirib çıxarır. Eyni zamanda, artıq çəkiyə səbəb olur ki, bu da digər problemlərə
yol aça bilir”.
T.Zeynalova
əlavə etdi ki, ömrümün hər dönəmində sağlam və balanslı qidalanmaq önəmlidir: "Hər
birimiz müəyyən dönəmlərdə hazır qidalar istifadə etməyə məcbur qalırıq. Tövsiyə
edərdim ki, 80-20 prinsipini istifadə etsinlər. 80 faiz evdə hazırlanan, 20
faizi isə çöldə hazırlanan yeməyi tövsiyə edirəm. Evə qəbul etdikləri qidalarla
bağlı məlumatlı olmaqda da fayda var. Məsələn, ən azı həftədə iki dəfə balıq,
iki dəfə qırmızı ət, iki-üç dəfə toyuq və ya hindi əti yeməlidirlər. Səhər yeməyində
yumurta çox faydalıdır. Süd məhsullarının istifadəsini də unutmasınlar, kim
hansı növündən sevirsə, qəbul etsin. Mövsümündə meyvə-tərəvəzlərdən istifadəsi
vacibdir”.
Dietoloq
qeyd etdi ki, düzgün qidalanma ilə bağlı bir neçə universitetin tələbələrilə
görüşü olub: "Ötən ilin sonlarında Prezidenti yanında Qeyri-Hökumət Təşkilatlarına Dövlət Dəstəyi Şurası
ilə Gənc İstedadların İnkişafına Dəstək İctimai Birliyinin dəvəti ilə 4
universitetin tələbələrinə düzgün qidalanma mövzusunda təlim keçdim. Əvvəlki
illərlə müqayisə edəndə, tələbələrin düzgün qidalanma ilə bağlı məlumatlılıq səviyyəsinin
artdığını müşahidə etdim. Əslində, tələbələr bəzi şeyləri bilmədikləri üçün
etmirdilər. Mən çıxış edəndə auditoriya ilə kontakta girirəm. Məsələn,
soruşuram ki, kimlər səhər yeməyi yeyib? Tələbələrə də bu sualı vermişdim. Səhər
yeməyində nə ilə qidalandıqlarını soruşanda isə 50 faizi şirniyyat deyir, bu da
arzuolunan deyil. Yaxud su içməklə bağlı onların fikirlərini öyrənib, tövsiyələrimi
verdim. Auditoriyada olan tələbələrdən bir neçəsi mənə instarqamda yazıb düzgün
rejimi tətbiq etdikdən sonra əldə etdikləri nəticəni bölüşdülər. Elə təkliflər
olsa, sevə-sevə çıxış edərəm”.
Digər ölkələrin həmin təcrübəsini tətbiq edə bilərik
Təhsil mütəxəssisi Qoşqar Məhərrəmov deyir ki, tələbələrin qidadan zəhərlənməsi halı, adətən,
məlumatsızlıqdan irəli gəlir: "Qidalanma məsələsi öz üzərinə düşən tələbələrin
bir çoxu bu cəhətdən məlumatsız olurlar. Məsələn, səhər tezdən yemək yemədən dərsə
gedirlər, yolda "fastfood” yeyirlər və üstünə kifayət qədər maye qəbul etmirlər.
Bu rejim davamlı olduqda, mədə-bağırsağa böyük zərər vurur. Tələbələrin bu kimi
səhvləri çoxdur və qidadan zəhərlənmə halları da onların səhlənkarlığı, hansısa
məsələlərə diqqət etməmələri səbəbindən ola bilir. Başqa ölkələrdə də tələbələrin
qidadan zəhərlənmələri halları baş verir. Həmin ölkələrdə bunun qarşısını almaq
üçün nutrisioloqlar fəaliyyət göstərirlər. Bu mütəxəssislər sağlam qidalanma ilə
bağlı maarifləndirmə işləri aparırlar. Azərbaycanda isə nutrisioloqlar barmaqla
sayılacaq dərəcədə azdır və nutrisiologiya da elm kimi bizdə inkişaf etməyib.
Biz də digər ölkələrin həmin təcrübəsini tətbiq edə bilərik. Düzgün qidalanma
qaydaları ilə bağlı gənclər məlumatlı olsalar, problemlərlə üzləşmə faizi da
azalar. Bu maarifləndirməni məktəblərdə şagirdlər, universitetlərdə tələbələr
arasında aparmaq lazımdır. Ümumilikdə, mövcud maarifləndirmə yolları ilə bu
istiqamətdə işlər aparılmalıdır. Tələbələr bilməlidirlər ki, necə qidalansalar
sağlam olarlar, necə qidalansalar zəhərlənərlər və yaxud başqa problemlərlə üzləşərlər.
Ölümə səbəb olan halları da onlara çatdırmaq lazımdır. Bu təbliğat kampaniyası
dünyada geniş şəkildə aparılır ki, nəsillər sağlam şəkildə qidalansın”.
Q.Məhərrəmovun
sözlərinə görə, indiki şəraitdə valideynlər tələbə adını qazanan övladlarını
universitetə yola salmamışdan öncə, qidalanma ilə bağlı məlumatlar verməlidirlər:
"Övladları evdən uzaqda qalacaqları təqdirdə onları bu barədə məlumatlandırmalı,
yemək bişirmə ilə bağlı sadə qaydaları öyrətməlidirlər ki, pis vəziyyətdə
qalmasınlar, məlumatsızlıqdan sağlamlıqlarına ziyan vurmasınlar”.
Yataqxanada qalanlar üçün ikili sistem
Q.Məhərrəmov
deyir ki, hazırkı durumda yataqxanada qalan tələbələr üçün arzuolunan hal ikili
sistemin tətbiqidir: "Tələbə yataqxanalarında tələbələrə yeməkxana rəhbərliyi tərəfindən
müəyyən yemək təklif olunsun. Bişirməyi bacarmayan, yaxud hazır yemək istəyənlər
ordan istifadə etsinlər. Bununla belə, yemək bişirməyi bacaran, bunu özü etmək
istəyənlər üçün mətbəxdə şərait olmalıdır. Bu sistemi Türkiyədə Orta Doğu
Texniki Universitetinin yataqxanalarında görmüşdüm. Həm pulla yemək ala biləcəkləri
yeməkxanalar var, həm də tələbələrin yemək hazırlamaları üçün mətbəx. Kim necə
istəyir, elə edir.
Amerika
və İngiltərə universitetlərində yataqxanalarda tələbələr tamamilə müstəqildirlər.
Yemək məsələsi öz ixtiyarlarındadır. 18 yaşı varsa, onun qeydinə uşaq kimi
qalmırlar, sadəcə olaraq ümumi maarifləndirmə aparılır ki, nə yemək lazımdır, nə
yox. Tələbənin nə yediyinə universitet rəhbərliyi diqqət etmir, özünü heç buna
məcbur da hiss etmir. Sadəcə, ümumi təbliğat aparır, tövsiyələr verir”.
Bu yeməyin tərkibində vitamin qalmaz axı
Zəminə Nəcəfova ilə isə, valideyn kimi söhbətləşdik. Zəminə xanım
deyir ki, birinci uşağı universitetə qəbul olanda, təcrübəsiz olsa da, ikinci
övladına o səhvləri etməyəcək: "Birinci qızım universitetə qəbul oldu, ilk dəfə
idi deyə, düzü, bir də baxdım ki, artıq Bakıdadır. Qızlar oğlanlara nisbətən mətbəx
məsələləri ilə bağlı məlumatlı olurlar, amma başı hazırlığa qarışmışdı deyə,
çox şeyi bilmirdi. Telefonda qalmışdım, davamlı olaraq nəyi necə edəcəyi ilə
bağlı məlumat verirdim. Oğlum tələbə olanda isə, artıq əvvəlcədən məlumat verib
yola salacam. Bilirsiniz, bir çox tələbə müəyyən yeməkləri bişirir, çünki
valideyn evdə hazırladıqca avtomatik öyrənir. Amma onun necə saxlanmasını
bilmir. Yaxud bişirdikləri yeməyi 3-4 gün yeyirlər, üstəlik hər dəfə o yemək
isidilir, soyuyur. Bu yeməyin tərkibində vitamin qalmaz axı. Dünən bişirdiyi
yeməyi bu gün günorta yeyirsə və onu axşama da saxlayırsa, yaxşı olar ki,
axşama qalacaq hissəni isitməsin. Yaxud dünəndən qalan dəmi istifadə edib çay
içirlər”.
Aygün
Asimqızı